Uppteckning nummer NM-H62

Titel: Julkvällen

Upptecknare: Fritz Östman

Socken/stad: Alnö  By/kvarter: Ankarsvik

Så kom den efterlängtade julkvällen. Nu var det inte lika i alla hem, det var trångbott i de flesta hemmen - 1 rum - den som hade haft den lotten kunde inte ha en riktig gran, det blev för trångt. Det blev i värsta fall en liten buske på ett bord. Ja, så kläddes granen med alla möjliga figurer, julgubbar, bockar, hästar, bakat av vete, med röda och blå ränder på dem, och franskarameller, äpplen m.m. Kl. sex då var allting färdigt, då tändes granen och duk togs in för att läggas på bordet. Vad jag minns var ingen sådan duk togs in för att läggas.

Så kom den goda julmaten fram: lutfisken, risgrynsgröt, skinka, pressylta m.m. smått och gott, då blev det kalas och julstämning. Ingen sprit förekom, pappa hade blivit nykterhetskarl sedan förut och det blev han hela sitt liv.

Ja sedan vi då hade avsmakat allt och blivit mätt, var det att sitta i andakt och titta på granen en stund och så fick vi några små julklappar.